Is je oude televisie stuk en ben je daarom verplicht om op zoek te gaan naar een nieuw exemplaar? In dat geval zal je niet langer uitsluitend rekening willen houden met de grootte waar je televisie over zal beschikken. Wat namelijk ook te denken van de technologie waar gebruik van wordt gemaakt? Op dit vlak kan je tegenwoordig een keuze maken tussen LED, LCD en OLED, maar welke van de drie is nu voor jou precies het interessantst? Wij wegen in dit artikel graag de voor- en nadelen van deze drie opties tegenover elkaar af.

De vergelijkbare werking van LCD en LED schermen
Het zal voor veel mensen wellicht als een verrassing komen, maar LCD en LED televisies werken in principe beiden op min of meer dezelfde manier. Dit komt omdat ze allebei gebruikmaken van vloeibare kristallen die door middel van elektrische schokken in staat zijn om de draairichting van het licht te beïnvloeden. Het resultaat is dat het licht zowel tegengehouden als doorgelaten kan worden. Elke pixel bestaat in principe uit kristallen van verschillende kleuren. Het gaat hierbij om de kleuren rood, groen en blauw. Door middel van deze kristallen kan elke mogelijke kleur worden gemaakt. Moet er een zwart beeld worden gecreëerd. Dan wordt de lichtdoorlating gewoon stopgezet.

Is er dan helemaal geen verschil tussen een LCD en een LED televisie? Natuurlijk wel. Het belangrijkste verschil is terug te vinden in de lichtbron. Bij een LCD televisie bestaat deze uit zogenaamde CCFL lampen. Deze zijn vrij groot waardoor het niet mogelijk is om echt dunne LCD-televisies te maken. Dat kan wel bij een LED variant. Hier zijn LED lampjes namelijk de lichtbron. Deze lampjes kenmerken zich door een compacte vorm waardoor erg dunne TV's perfect realiseerbaar zijn. Bovendien staan LED lampjes er ook om bekend heel wat minder warmte te produceren en zijn ze slechts beperkte energieverbruikers. Dit opgeteld met de betere beeldkwaliteit zorgt er voor dat LED televisies tegenwoordig haast altijd boven LCD-schermen worden verkozen.

Wat met OLED televisies?
Een LED-televisie kan dus zeer dun zijn, dat is vooral het geval wanneer je gaat kiezen voor een OLED uitvoering. OLED staat voor Organic Light-Emitting Diode. Het betreft hier een displaytechniek die het mogelijk maakt om de kast van het beeldscherm nog dunner uit te laten vallen dan met een gewone LED televisie reeds het geval is. Bovendien zijn ze nog energiezuiniger en bieden ze een veel hoger contrast ten opzichte van de standaard LED uitvoeringen.



Wanneer je geïnteresseerd bent in het kopen van een OLED-televisie dien je er rekening mee te houden dat er tegenwoordig twee verschillende technieken bestaan. We onderscheiden op dit vlak de Passive-Matrix (PMOLED) van de Active-Matrix versies (AMOLED). In het merendeel van de gevallen zal je een OLED-televisie met AMOLED tegenkomen. Dat komt omdat de pixels bij deze toestellen individueel aan- en uitgezet kunnen worden. In ieder geval mag het duidelijk zijn, beschik je over voldoende budget en wil je het neusje van de zalm op vlak van televisiescherm in huis halen? Dan is OLED wellicht de beste keuze!