Je kunt niet meer om een tv met goede Smart TV functies heen. Welke Smart TV kun je het best kopen? Waar moet je op letten?

Moet je tegenwoordig nog wel een televisie zonder smart-functies willen aanschaffen? Zo ja, hoe kun je hier dan een oplossing voor vinden zodat je alsnog van dergelijke functies gebruik kan maken? Er is veel onbekend over de moderne Smart TV. Veel consumenten weten niet wat de mogelijkheden zijn en vooral niet waar de verschillen tussen de modellen van de populairste merken te vinden zijn. Dat terwijl de beste Smart TV niet de hoofdprijs hoeft te kosten.

De verwarring als het op Smart TV's aankomt is bij velen groot. Dit zorgt ervoor dat er uiteindelijk geen of geen optimale keuze gemaakt wordt. Helaas is het bijna alleen nog voor experts mogelijk een goed idee te hebben van welke Smart TV je het best kunt kopen.

Om jou hierbij te helpen, hebben we een overzicht opgesteld met de beste Smart TV's van dit moment. Daarnaast vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw model. Zo weet je op basis van welke kenmerken wij de beste Smart TV uitkiezen.

Dit zijn de beste Smart TV’s van dit moment

Een slimme televisie kopen is iets wat makkelijker gezegd dan gedaan is. Het is een typisch voorbeeld van door het bos de bomen niet meer zien. Zoveel opties, zoveel kleine details en de meest technische benamingen. Voor een leek, kun je bijna niet anders dan gokken op wat een fatsoenlijk model is. Dat terwijl er onder experts een duidelijke consensus is over de beste Smart TV van dit moment.

Hieronder kun je een overzicht vinden met Smart TV’s van merken als LG, Samsung en Philips. We hebben met zorg de beste modellen geselecteerd zodat jij eindelijk antwoord op je vraag hebt.

Wat is een Smart TV?

Een smart TV, in het Nederlands ook wel toepasselijk een slimme televisie genoemd, is een televisie met interactieve functies en apps. Het beste voorbeeld van een slimme televisie, is een tv met een eigen besturingssysteem. Op dit besturingssysteem kun je vervolgens weer apps draaien. Bijvoorbeeld Netflix, NPO Gemist of Videoland.

Het is dus eigenlijk, of er in je televisie een extra computer is ingebouwd waarmee je apps en bestanden kunt afspelen. Enorm handig dus!

De meeste moderne televisies zijn tegenwoordig voorzien van een besturingssysteem zoals Android of Apple. Veel merken hebben echter ook een op-maat ontworpen systeem, waar weer verschillende nadelen aan verbonden zijn.

Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een Smart TV

Wij weten hoe ingewikkeld het is om te achterhalen welke slimme tv de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Je wilt namelijk niet de tv met de beste smart functies kopen en flink inleveren op de beeldkwaliteit. Daarom hebben we ons overzicht (en top 5) zo samengesteld, dat het je helpt om ook echt het beste model te kopen.

Besturingssysteem

Een van de belangrijkste aspecten van een Smart TV is het besturingssysteem dat geïnstalleerd is. Zoals we je eerder vertelden, verschilt per merk het gevoerde besturingssysteem. Sommige merken maken zelfs per model van een ander besturingssysteem gebruik.

Het beste besturingssysteem voor smart tv's is op dit moment Android. Net als voor smartphones en tablet, heeft Android een doorontwikkelde infrastructuur waar veel apps op gebouwd zijn. Dit betekent dat je uit een enorme catalogus aan smartphone apps kunt kiezen voor je Smart TV.

Dat is wel anders voor veel andere besturingssystemen. Goedkope televisies van onder andere Sharp en LG met smart tv functies maken van een eigen besturingssysteem gebruik. Hierdoor kun je alleen gebruik maken van de apps die speciaal voor dit besturingssysteem ontwikkeld zijn. En dat zijn er helaas een stuk minder dan dat je zou hopen. Daarnaast worden apps voor minder bekende besturingssystemen bij bugs en storingen minder vaak gerepareerd. De kans bestaat dat je daarom na enkele jaren al niet meer van de meeste apps gebruik kunt maken.

Beeldkwaliteit

Als je te veel op de aanwezigheid van een degelijk besturingssysteem hamert maar er geen aandacht overblijft voor de beeldkwaliteit, kun je alsnog een verkeerde beslissing maken. Vergeet daarom vooral niet aandacht te besteden aan de beeldkwaliteit van je nieuwe televisie.

De makkelijkste manier om tegenwoordig verschil te maken tussen degelijke kwaliteit en topkwaliteit, is door naar de refresh rate van de televisie te kijken. De meeste, goedkopere, modellen hebben een refresh rate van 50Hz. Dit is prima voor normaal gebruik zoals films en series.

Verwacht jij echter de beste beeldkwaliteit van je nieuwe Smart TV? Wil je optimaal op je televisie kunnen gamen? Dan kun je beter voor een model met een refresh rate van 100Hz gaan.

Formaat

Dan nog het formaat, want dat heeft minstens zo’n grote invloed op de prijs als de beeldkwaliteit. Probeer binnen je budget een goede verhouding te vinden tussen de kwaliteit van de Smart TV, het beeld en formaat dat je zoekt. Wil je eigenlijk 70 inch maar is een televisie met een schermdiagonaal van 55 inch het grootste wat binnen je budget past? Dan kun je beter voor het model van 55 inch gaan.

Inleveren op Smart TV functies en beeldkwaliteit is het zelden versus het schermdiagonaal waard. De enige echte optie is om je budget uit te breiden zodat het perfecte model wel binnen je budget valt.

De Smart TV oplossing die altijd werkt

Wil je niet perse een Smart TV kopen maar wel van de functionaliteiten gebruik kunnen maken? Dan kun je van een apparaat zoals de Fire TV-stick en Chromecast gebruik maken. Beide apparaten stellen je in staat van een oude ‘domme’ tv een slimme tv te maken.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een HDMI-poort en je kunt je slimme tv tool aansluiten. En om het nog beter te maken, kosten dergelijke apparaten nog geen € 50!

Bekijk alle smart TV's