De verversingssnelheid van je tv heeft veel invloed op de beeldkwaliteit. Hoeveel Hertz kun je het best kiezen? Wanneer maakt dit uit?

Er zijn tientallen kenmerken en onderdelen waar je bij de aanschaf van een nieuwe televisie op kunt letten. Je zult zonder twijfel aandacht besteden aan het formaat en het ontwerp van de tv. Net als dat je mogelijk op zoek bent naar een tv met slimme functies zoals Netflix of Amazon Prime. Als er echter iets is wat volgens experts écht belangrijk is om naar te kijken, is het wel de verversingssnelheid. Want het verschil tussen 50Hz en 100Hz kan enorme impact hebben.

Daarom leggen we je graag uit hoe jij kunt bepalen voor welke verversingssnelheid jij moet gaan. Wanneer moet je écht voor 100Hz kiezen en wanneer is 50Hz voldoende? Waarom maken sommige merken weer gebruik van 60Hz vs 100Hz? We leggen het je allemaal uit.

Dit zijn de vier 100Hz televisies met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Wil je nu al weten welke televisies met een verversingssnelheid van 100Hz wij aanraden? Wacht dan niet langer en neem onze top 4 door!

Waarom de ene fabrikant 50Hz/100Hz gebruikt en de ander 60Hz/120Hz

Elektronicafabrikanten zijn ontzettend goed in het door elkaar gebruiken van specificaties. Een groot probleem voor websites zoals deze, is dat de fabrikanten vaak hetzelfde bedoelen. Een klassiek voorbeeld hiervan, is de wijze waarop elektronicafabrikanten met de verversingssnelheid van televisies omgaan.

De meeste fabrikanten, zoals LG en Philips, duiden de verversingssnelheid aan met 50Hz of 100Hz. Hierbij staat de verversingssnelheid van 50Hz voor lager en 100Hz hoger.

Onder andere Samsung denkt daar anders over. Samsung gebruikt geen 50Hz en 100Hz om de verversingssnelheid van haar televisies aan te duiden, maar 60Hz en 120Hz.

Gelukkig is het niet lastig om beide getallen naast elkaar te gebruiken. Over het algemeen kan 50Hz vergeleken worden met 60Hz en 100Hz met 120Hz. Dus de volgende keer als je een televisie ziet met 50Hz die je wilt vergelijken met een 60Hz televisie, weet je dat de verversingssnelheid hetzelfde is.

Wat is het verschil tussen verversingssnelheid en refresh rate?

De verversingssnelheid en refresh rate van een televisie betekenen hetzelfde. Refresh rate is slechts de Engelse vertaling van het Nederlandse woord verversingssnelheid.

Wat zijn Hertz eigenlijk?

Met Hertz hebben we het niet over het beroemde Amerikaanse autoverhuurbedrijf. We hebben het over de verversingssnelheid, ook wel refresh rate genoemd, van een beeldscherm. Dat kan in principe ieder soort scherm zijn, van een computermonitor tot een televisie.

Hoe meer Hertz een beeldscherm heeft, hoe meer frames het beeldscherm per seconde kan laten zien. Hoe meer frames je snel achter elkaar kunt laten afspelen, hoe hoger het aantal Hertz zal zijn.

Het voordeel van meer Hertz? Je televisie zal in staat zijn om beelden soepeler af te spelen. Misschien iets waarvan je nu denkt dat je het niet zou merken. In de praktijk is het verschil met Formule 1 races of games direct merkbaar.

De twee belangrijkste verschillen tussen 50Hz en 100Hz televisies

Er zijn uiteindelijk twee belangrijke verschillen tussen televisies met een 50Hz verversingssnelheid en Hz. Dat zijn:

  • De kwaliteit van het beeld (verversingssnelheid)
  • De prijs

Een televisie met een verversingssnelheid van 50Hz zal nooit dezelfde kijkervaring kunnen bieden als een tv met een verversingssnelheid 100Hz. Net als dat het een feit is dat televisies met een hogere verversingssnelheid altijd duurder zullen zijn.

Er zijn weinig voorbeelden van televisies met een hogere verversingssnelheid die goedkoper zijn dan tv met een lage verversingssnelheid. Een voorbeeld hiervan is een televisie met een kleiner schermdiagonaal. Een televisie met 100Hz en schermdiagonaal van 43 inch kan goedkoper zijn dan een tv met een verversingssnelheid van 50Hz en schermdiagonaal van 70 inch.

Wanneer moet ik een 50Hz televisie kopen

Het is niet nodig om een tv met 100Hz verversingssnelheid te kopen als je niet van plan bent om op de televisie te gamen of hoge verwachtingen van de beeldkwaliteit te hebben. Kijk je vooral films en kabeltelevisie? Dan zul je geen ongemak ondervinden van een tv met 50Hz.

Wanneer moet ik een 100Hz televisie kopen

Wil je films in de hoogste kwaliteit kunnen kijken? Levensecht naar een sport als voetbal of tennis kijken? Maximaal gamen? Dan is een 100Hz televisie een must.

In tegenstelling tot een 50Hz televisie, kun je de maximale kijkervaring realiseren door meer aan je tv uit te geven. De kosten voor een 100Hz televisie in het zelfde diagonaal zijn namelijk aanzienlijk hoger.

Daarnaast is een 100Hz televisie hoogstwaarschijnlijk een betere investering dan een 50Hz televisie. Steeds meer mensen stappen van 50Hz modellen af, waardoor de tweedehands markt voor 50Hz modellen in een hoog tempo afneemt. Wil je zo min mogelijk op je nieuwe tv afschrijven? Dan doe je er goed aan een 100Hz model te bestellen.

Gamen op een 100Hz tv

Het grootste verschil tussen 50Hz en 100Hz wordt door gamers ervaren. Nergens is zo’n krachtige televisie voor nodig als voor het afspelen van games op next-gen consoles. Sinds de komst van de nieuwe Xbox Series X en Playstation 5, is het belangrijker geworden om op een 100Hz televisie te spelen.

Consoles verwachten van de gebruikers dat er een fatsoenlijke tv aangesloten is. Doordat veel spellen alleen soepel afgespeeld kunnen worden op 100Hz televisies, kom je bij niet meer om televisies met de hogere verversingssnelheid heen. Ons advies? Als je regelmatig games wilt spelen, is een 100Hz tv een must.

Andere benamingen die je in de war kunnen brengen

Behalve de eerder genoemde verversingssnelheid en refresh rate, zijn er nog meer benamingen die door fabrikanten gebruikt worden. Het onderstaande lijstje geeft kort weer welke benamingen er nog meer zijn:

  • LG: Picture Mastering Index
  • Panasonic: Black Light Motion Rate
  • Samsung: Picture Quality Index
  • Sony: MotionFlow XR
  • Philips: Perfect Motion Rate

Het blijft voor fabrikanten ingewikkeld om één vaste benaming te kiezen. Gelukkig weet je nu precies welke benamingen er zijn en dat het uiteindelijk altijd om de verversingssnelheid van je televisie gaat!

Bekijk alle TV's van 100Hz