Televisies kunnen vandaag de dag worden aangekocht in tal van uiteenlopende formaten. In principe gaat de grootte dan ook van 40 inch of 101,6 centimeter tot zomaar even 88 inch of 223,5 centimeter. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag wat nu het meest ideale formaat is voor een televisie. Dat is een prima vraag, maar het antwoord er op is altijd gebaseerd op enkele zeer concrete details.

Het formaat van een TV
Bij het uitkiezen van een nieuwe tv is het van belang om er rekening mee te houden dat het formaat altijd wordt weergegeven in zogenaamde inches. Eén van de populairste schermafmetingen is 42 inch. Het betreft hier een beeldscherm met een diagonaal van 107 centimeter. Waarom wordt het formaat van een televisie in inches (dus als diagonaal) weergegeven en niet in centimeter waarbij er duidelijk wordt aangegeven wat de lengte en de breedte is? Zeer eenvoudig. De lengte en de breedte zijn immers altijd afhankelijk van het type tv. Een bekend onderscheid is deze tussen een standaard en een breedbeeld formaat. Houd hier altijd rekening mee wanneer je wil dat je nieuwe tv bijvoorbeeld perfect past op je net aangekochte televisiekast. Veel mensen zien dit over het hoofd waardoor ze na het kopen van hun nieuwe toestel nog eens extra moeten investeren in een nieuwe kast.

Wat is een comfortabele kijkafstand?
Bij het uitkiezen van het ideale tv formaat is het altijd van belang om rekening te houden met de kijkafstand die wordt gehanteerd. Hoe groter de tv, des te verder je er van weg moet zitten om er op een comfortabele manier van te kunnen genieten. Het spreekt echter voor zich dat mensen daarin sterk kunnen verschillen. Diverse onderzoeken die op dit vlak zijn uitgevoerd hebben echter aan het licht gebracht dat gemiddeld 2,4 maal de schermdiagonaal van de tv in centimeters als meest optimale kijkafstand kan worden bestempeld. Dit gegeven kan dan ook als startpunt dienen voor het vinden van die ene tv die voor jou over de meest optimale schermgrootte beschikt.

Dichter bij het scherm zitten met ultra HD?
Met betrekking tot het ideale formaat van een tv doen er ook heel wat verschillende foutieve geruchten de ronde. Zo wordt er gesteld dat je bij het kopen van een ultra hd (of 4K) televisie dichter bij het beeldscherm plaats moet nemen. Dat is niet juist. Een comfortabele kijkafstand heeft in de praktijk namelijk helemaal niets te maken met het aantal pixels die op de televisie weergegeven kunnen worden. Hier hoef je dan ook geen rekening mee te houden bij je zoektocht naar het meest optimale formaat van een tv.Ideale formaat tv voor iedereen anders
Ondanks het feit dat er dus diverse onderzoeken naar het ideale formaat tv en de aangeraden kijkafstand zijn gebeurd moet het gezegd dat dit eigenlijk grotendeels afhankelijk is van de kijker in kwestie. Omwille van deze reden wordt het dan ook altijd aangeraden om je tv die je wenst te kopen uit te proberen in de winkel. Neem plaats voor verschillende tv's met uiteenlopende formaten en bepaal voor jezelf wat jij het mooist en het prettigst vindt.