De beeldkwaliteit van televisies heeft de voorbije jaren een ongelofelijke evolutie meegemaakt. Het is tegenwoordig dan ook haast ondenkbaar dat er een tijd was dat we allemaal genoegen moesten nemen met zwart-witte beelden of korrelige weergaves van programma's en films. Met de introductie van Full HD leken de meest veeleisende televisiekijkers en filmliefhebbers op hun wenken te worden bediend, maar toen verscheen er plots nog een betere technologie onder de vorm van 4K Ultra HD. Wat is dit nu echter precies en wat zijn de verschillen met gewone Full HD? Lees snel verder en je komt er alles over te weten!

4K of Ultra HD
Op moment van schrijven wordt er naar Ultra HD altijd verwezen als zijnde 4K. Ondanks het feit dat dit wel degelijk correct is moet het gezegd dat Ultra HD in principe twee hoge resoluties omvat, namelijk 4K en 8K. In de huidige context is er enkel en alleen sprake van 4K. Het betreft hier een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Toch weten we nu reeds dat dit niet de hoogste resolutie is die mogelijk is. 8K resolutie is de toekomst, maar zou naar verwachting nog zo'n vier à vijf jaar van ons verwijderd zijn.

Viermaal hogere resolutie vergeleken met Full HD
Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat de resolutie bij 4K aanzienlijk hoger ligt in vergelijking met Full HD, vier keer hoger om precies te zijn. In de praktijk zorgt dit er voor dat je door te kiezen voor een 4K televisie kan rekenen op de aanwezigheid van aanzienlijk meer pixels. Dit maakt dat er nog diepgaander detail mogelijk is. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de exacte kwaliteit ook bij 4K wordt beïnvloed door de grootte van het scherm evenals door de kijkafstand die wordt gehanteerd.

Is 4K echt zoveel beter dan Full HD?
Het belangrijkste voordeel van 4K is dus terug te vinden in een nog scherpere weergave van de beelden. Het is uiteraard wel van belang dat de content deze scherpere weergave ondersteunt. Dat is niet zo vanzelfsprekend. Voor klassieke DVD's en blu-rays gaat deze ballon namelijk niet op. Koop je een film in de winkel en wil je kunnen genieten van de optimale kwaliteit van 4K? In dat geval zal je de speciale en duurdere 4K-uitvoeringen moeten kopen. Wanneer je dit doet kan er echter wel steeds een optimale filmbeleving in het vooruitzicht worden gesteld. Er is echter nog een voordeel verbonden aan 4K.Het tweede voordeel is er vooral één voor mensen die er van houden om 3D content te bekijken. 4K beeldschermen zijn namelijk uitermate geschikt voor het weergeven van autostereoscopisch 3D. In mensentaal betekent dit dat er 3D kan worden gekeken zonder dat er daarvoor gebruik moet worden gemaakt van een speciale 3D-bril. Dat lijkt interessant te zijn, maar de populariteit van 3D heeft de laatste tijd flinke klappen gekregen. Verschillende merken hebben er zelfs reeds voor gekozen om 3D uit te faseren. Wat de toekomst op dit vlak precies zal brengen is dan ook onduidelijk.